Liikehäiriösairauksien (Parkinson- ja Dystonia) kuntoutuskurssi

Kelan järjestämä kuntoutus liikehäiriösairauksia sairastaville tarjoaa sinulle kuntoutuksen ammattilaisten ohjausta kohti täysipainoista arkea, toimivat tilat ja rauhallisen luontoympäristön. Kyyhkylä on sinun valintasi, jos arvostat osaamista, kokemusta ja luonnonläheisyyttä. Henkilökuntamme välittää sinusta aidosti ja saat samassa tilanteessa olevilta kurssilaisilta vertastukea. Nämä kuntoutuskurssit ovat parikursseja, joten läheisesi voi osallistua kuntoutukseen koko sen ajan.

Parkinson ja Dystonia kuntoutuskurssit on tarkoitettu

  • vasta Parkinson diagnoosin saaneille ja sairauden varhaisvaiheessa oleville alle 68 –vuotiaille
  • vasta Parkinson diagnoosin saaneille ja sairauden varhaisvaiheessa oleville yli 68 –vuotiaille
  • Parkinson- sairautta pidempään, yli 5 vuotta, sairastaneille
  • Dystonia parikurssi Dystonia- diagnoosin  saaneille

Kuntoutusta ja kurssia varten tarvitset alle vuoden vanhan lääkärin B-lausunnon tai vastaavat tiedot sisältävän muun lääketieteellisen selvityksen.

Tavoite

Liikehäiriösairauksia sairastavien kuntoutuksen tavoitteena on tukea sinua niin, että selviydyt paremmin arjestasi työssä, kotona, opiskeluissa tai muussa elämäntilanteessa. Kurssilla pyritään löytämään omia voimavaroja, vahvuuksia ja valmiuksia elää mahdollisimman täysipainoisesti sairauden kanssa. Tärkeässä roolissa on muilta kurssilaisilta saatava vertaistuki.

Sisältö

Liikehäiriö- kuntoutuskurssien kesto on yhteensä 15 vuorokautta ja se toteutetaan kolmessa 5 vrk jaksossa (lähijakso). Ohjaajamme ottavat sinuun yhteyttä ennen kurssia, lähijaksojen välissä ja viimeisen jakson jälkeen. Läheisesi osallistuu kuntoutukseen koko kurssin ajan.

Kurssilla saat monipuolisesti tietoa, ohjausta, harjoittelua ja neuvontaa arjessa toimimiseen, ravintoon, liikuntaan ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyen. Tärkeä tavoite on että tapaat samassa tilanteessa olevia kurssilaisia. Halutessasi saat ja annat myös toisille vertaistukea.

Liikehäiriö kuntoutuskurssit toteutetaan ryhmämuotoisena, mutta se sisältää myös yksilöllistä toimintaa. Ryhmän yhteiset ja yksilölliset tavoitteet ohjaavat toimintaa.

Kuntoutuskurssin toteuttamiseen osallistuu moniammatillinen työryhmä, johon kuuluu mm. erikoislääkäri, fysioterapeutti, sairaanhoitaja/terveydenhoitaja, psykologi, toimintaterapeutti ja sosionomi.

Kurssille hakeminen

  • Kurssille haetaan täyttämällä Kelan KU132 kuntoutushakemuslomakkeella ja liittämällä hakemukseen lääkärin B-lausunto tai vastaava lääketieteellinen selvitys
  • Hakemus toimitetaan Kelaan www.kela.fi
  • Kurssille voi hakeutua asuinpaikasta riippumatta, koko maasta

Vuoden 2024 kurssien alkamisajankohdat julkaistaan Kelan sivuilla alkusyksystä 2023. Kyyhkylässä alkaa Parkinson -kursseja 10 kpl ja yksi (1) dystoniakurssi vuonna 2024.

Lisätiedot

Kuntoutukseen kuuluu majoitus 2 hh täysihoidolla. Yhden hengen huoneen lisämaksu 40€/yö.

Kelan kuntoutus on osallistujille maksutonta ja Kelasta voi saada kuntoutusrahaa ansionmenetyksestä sekä korvauksia matkakuluista.

Ajantasaiset kurssiajankohdat löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku. Voit hakea Kyyhkylässä järjestettäviä kursseja kurssinumerolla.

Ota yhteyttä

Autamme mielellämme. 

Puh. 044 772 0353
kuntoutus@kyyhkyla.fi