Myyntipalvelu

  • +358 440 203 320
  • myyntipalvelu@kyyhkyla.fi

Nauti

Saimaan rannalla

FIEANDT, OTTO CARL VON (1758 – 1825)

Minä, Otto Carl, synnyin Kyyhkylän Kartanossa kesäkuun 20. päivänä 1758.

Kuudesta pojasta olin toiseksi nuorin. Isäni, Carl Johan von Fieandt, merkitsi minut vapaaehtoiseksi Savon jalkaväkirykmenttiin jo 2 -vuotiaana. Siitä alkoi sotilasurani ja 14-vuotiaana ylenin jo kersantiksi.

Savon rykmentin komentajalla, eversti Georg Magnus Sprengtportenilla oli suuri merkitys elämääni. Ihailin hänen ajatustaan Suomen irrottamisesta Ruotsista ja itsenäisyydestä Venäjän suojeluksessa. Liityin Valhalla -salaseuraan ja toimin savolaisen Kultainen jousi – alaosaston esimiehenä ja varainhoitajana.

Kesällä 1788 Kustaa III aloitti sodan Venäjää vastaan ja minusta tuli Savon joukkojen komentajan yliadjutantti. Anjalan liitto hajosi ja minut vangittiin.

Keväällä 1789 kapinaoikeudenkäynnissä onnistuin vapautumaan kaikista syytteistä. Porrassalmen taistelun aikaan 12.- 13.6.1789 olin tutkintavankeudessa Ruotsissa ja Kyyhkylän täytyi pärjätä ilman isäntäänsä.

Olin perehtynyt kartoitukseen ja kesällä 1791 lähdin vakoilutehtävään Ranskaan. Tehtäväni oli kulkea postivaunuilla Le Havresta Pariisiin kartoittaen armeijan marssireitin. Myöhemmin sain tehtäväksi kartoittaa Venäjän vastaisen rajan.

Erosin rykmentistäni 1805 ja vetäydyin tänne sukukartanoomme Kyyhkylään. Keväällä 1812 aloitin Haapaniemen sotakoulun elvyttämisen ja koulusta tehtiin topografinen oppilaitos. Koulumme paloi 1818 ja Haminaan siirtyessä koulusta kehittyi kadettikoulu.

Vastustin hanketta ja päätin vetäytyä tiluksilleni piirtämään ja valvomaan kartanon laajennusta sekä paimentamaan 11 lastani. Viisikymmentäviisi vuotta sotilasuraa ja neljänkymmenen vuoden opetustehtävät olivat ohi.